Un grup de voluntari din Italia au reusit sa printeze tridimensional, intr-o singura zi, 100 de valve pentru ventiloarele de respiratie artificiala folosite in tratarea cazurilor de infectare cu coronavirus. Exista la ora actuala o lipsa acuta de ventilatoare mecanice in spitalele din Italia, in conditiile in care un astfel de echipament original costa peste 10.000 de dolari, potrivit Business Insider Italia.

Spitalul din Brescia, bunaoara, un oras din regiunea Lombardiei (aflata pe lista zonelor rosii) a avut la un moment dat 250 de pacienti la terapie intensiva, care aveau nevoie de ventilatie artificiala. Rolul valvelor medicinale este de a conecta pacientii la echipamentele de respiratie artificiala, putand fi utilizate timp de opt ore fiecare. Insa producatorul acestor valve nu a putut pune la dispozitie atat de multe echipamente intr-un timp foarte scurt.

Salvarea a venit din partea firmei Isinnova, care a reusit sa printeze 3D un prototip, in numai trei ore. “L-au testat pe un pacient si ne-au spus ca a functionat bine, asa ca am fugit inapoi la firma si am inceput sa printam alte valve”, a declarat pentru BBC News inginerul mecanic Alessandro Romaioli. Versiunea printata 3D costa aproximativ un dolar, adauga agentia britanica de stiri.

In prezent, compania Isinnova colaboreaza cu Lonati (o alta companie locala de 3D printing) pentru a satisface cererea de valve medicinale.